Publicatie in Angewandte Chemie

19. 8. 2013 | Susan

Een publicatie is verschenen in het tijdschrift Angewandte Chemie, van dr. Timothy Noël van de Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met twee Amerikaanse onderzoekers (Harvard Medical School / Universiteit van Houston). Het drietal heeft de zogenoemde Stadler-Ziegler-reactie nieuw leven ingeblazen. Deze reactie werd traditioneel gebruikt voor het maken van arylsulfides, die van groot belang zijn in de farmaceutische industrie. Problemen van deze reactie zijn echter dat het tijdrovend is - omdat meerdere stappen vereist zijn - en dat explosiegevoelige diazoniumzouten gebruikt worden. Vandaar dat tegenwoordig arylsulfides worden gemaakt met behulp van door palladium of koper gekatalyseerde ‘cross-coupling’ reacties, maar deze hebben ook zo hun nadelen. Noël en zijn team zijn er in geslaagd de Stadler-Ziegler reactie op zo’n manier te laten plaatsvinden dat het niet alleen veilig gebeurt, maar ook nog eens aanzienlijk sneller. Het diazoniumzout wordt in situ gemaakt en door photoredox katalyse duurt de reactie geen paar uur maar minder dan een minuut.

Timothy Noël is een jonge, talentvolle onderzoeker aan de TU Eindhoven (faculteit Scheikundige Technologie) met al een groot aantal awards en subsidies op zijn naam. Zo won hij vorig jaar een Veni-subsidie - waarmee dit onderzoek gefinancierd is - en was hij finalist in de European Young Chemist Award 2012. Eerder dit jaar kreeg hij een ECHO-subsidie toegewezen van NWO ter waarde van 260.000 euro, bedoeld voor excellente, chemische wetenschappers, en onlangs werd bekend dat hij een CatchBio-project heeft binnengehaald.

Klik hier voor de publicatie in Angewandte Chemie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr. Timothy Noël (t.noel@tue.nl, 040-247 3623) of met wetenschapsvoorlichter Barry van der Meer (b.v.d.meer@tue.nl).