De Nationale DenkTank 2011

12. 4. 2011 | Susan

Kan jij Nederland verbeteren?
De Nationale DenkTank zoekt 20 veelbelovende jonge academici voor een bijzondere opdracht.

Wat doet de jaarlijkse DenkTank?
Stichting de Nationale DenkTank is begin 2005 opgericht met als doel de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen te verbeteren. Door de verzuiling tussen deze drie kennispijlers te doorbreken kan de Nederlandse kennismaatschappij tot de top van Europa gaan behoren.
Ieder jaar wordt hiervoor een DenkTank van circa 20 streng geselecteerde, veelbelovende masterstudenten, pas-afgestudeerden en promovendi uit uiteenlopende studierichtingen samengesteld. Binnen drie maanden moet dit teamcreatieve, innovatieve, maar ook praktische oplossingen vinden voor een maatschappelijk probleem.

Waarom meedoen?
Gedurende drie maanden werk je in een multidisciplinair team aan een set creatieve en praktische oplossingen voor een urgent maatschappelijk probleem. Tijdens het project heb je de kans om sleutelfiguren uit bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen te ontmoeten. Het team krijgt vooraf een intensieve training in een professionele, twee weken durende zomerschool met cursussen op het gebied van teamwork, creativiteit en problemen oplossen. Ook staan er lezingen op het programma van de belangrijkste spelers rond de opdracht: je stapt in een snelkookpan van ideeën en kwaliteiten. De DenkTank is van groot actueel maatschappelijk belang, zo blijkt ook uit de uitgebreide aandacht van onder andere het NOS-journaal, landelijke dagbladen en andere media en de grote politieke interesse in de aanbevelingen van de DenkTank. Verschillende partijen zijn inmiddels bezig met het implementeren van de adviezen van de voorgaande edities.  We denken dat dit een ervaring is van onschatbare waarde.

In sommige gevallen kan deelname worden opgevoerd als keuzevak of stage. Tenslotte zullen de deelnemers worden opgenomen in een high-profile ‘merit-based’ netwerk bij de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, waarvan zij gedurende hun hele carrière profijt zullen hebben.

Thema 2011 – Het Werken van de Toekomst. Nederland moet internationaal steeds harder vechten om haar welvaart te behouden. Tegelijkertijd verandert de manier waarop we naar werk kijken. Het Werken van de Toekomst moet het mogelijk maken dat Nederland internationaal nog steeds meekan. Wat doen de beste bedrijven om hun medewerkers productief te laten zijn? Hoe kunnen Nederlandse werkgevers de motivatie van werknemers verbeteren? Hoe kan werk aantrekkelijker gemaakt worden zodat Nederlanders meer en slimmer willen werken?

Wie zoeken we?
We zoeken ‘maatschappelijke ingenieurs’ die creatieve antwoorden hebben op de vraag hoe organisaties zich moeten voorbereiden op het arbeidslandschap van morgen?
We zijn op zoek naar de input van bèta’s, journalisten, bedrijfskundigen, filosofen, juristen, psychologen, economen – welke studierichting dan ook.
Ben jij de DenkTanker die de CEO’s, ministers en andere maatschappelijke leiders van Nederland een spiegel kan voorhouden? Meld je dan aan voor de Nationale DenkTank 2011.

Selectiecriteria:
De kandidaten worden streng geselecteerd op basis van analytisch vermogen, een brede maatschappelijke interesse, bewezen initiatief, creativiteit en hun vermogen om buiten bestaande kaders te denken.

Meld je nu aan!
Je aanmelding moet uiterlijk 15 mei binnen zijn. De eerste selectie vindt plaats op basis van je cv, cijferlijsten van VWO en WO plus een schriftelijke motivatie. Je kunt je aanmelden via www.nationale-denktank.nl. De selectie bestaat vervolgens uit twee gespreksrondes, op 27 mei en 10 juni in Amsterdam, dus houd deze dagen alvast vrij!

Voor meer informatie over de Nationale DenkTank zie www.nationale-denktank.nl, bekijk de informatiefilm of stuur een e-mail naar info@nationale-denktank.nl.

De DenkTank wordt ondersteund door een groot aantal partijen, waaronder de Universiteiten van Amsterdam en Leiden, McKinsey & Company, Menzis, De Brauw Blackstone Westbroek, YER, Andersson Elffers Felix, De Koninklijke Hollandsche Maatschappij Der Wetenschappen, W&M, Studelta, de Baak en Spits.

Klik hier voor de folder.