Bert Klein Gebbink en Bert Weckhuysen in Angewandte Chemie

28. 10. 2010 | Susan

Op 18 oktober publiceert het journal Angewandte Chemie een artikel van CW-onderzoekers Bert Klein Gebbink en Bert Weckhuysen over de isolatie en karakterisering van een belangrijk katalytisch intermediair. Met de kennis van dit intermediair kunnen mechanistische katalyse experimenten worden uitgevoerd, die van belang zijn voor de productie van bulkchemicaliƫn en voor de katalytische valorisatie van biomassa.
In de publicatie wordt de synthese, isolering en volledige karakterisering van een katalytische intermediair beschreven. Zo’n veertig jaar geleden is het intermediair voorgesteld in de literatuur en sindsdien geaccepteerd door de gemeenschap. Vanwege zijn geanticipeerde grote instabiliteit was het echter nog nooit gelukt om het te isoleren en karakteriseren. Klein Gebbink en Weckhuysen hebben meerdere versies van het intermediair op gramschaal gemaakt en aan de hand van onder andere kristalstructuren volledig gekarakteriseerd. Niet alleen toont hun werk aan dat het voorgestelde intermediair deelneemt aan de katalytische telomerisatie cyclus, ook kunnen nu gedetailleerde mechanistische studies worden uitgevoerd.

Het betreffende intermediair is het belangrijkste katalytische intermediair in de Pd-gekatalyseerde telomerisatie van butadieen. Butadieen is een belangrijke grondstof in de petrochemische industrie voor veel chemische producten, vooral voor de bereiding van synthetisch rubber. Bij telomerisatie worden mengsels geproduceerd, waaruit na distillatie steeds zuivere producten worden verkregen. Dit specifieke proces kan helpen bij de productie van onder andere synthetische rubbers, maar ook bij de productie van 1-octeen en van synthetische zepen.

Bert Klein Gebbink heeft in 2004 een Vidi-subsidie ontvangen van NWO en Bert Weckhuysen is lid van het Executive Board van regieorgaan ACTS en is voorzitter van het programma CatchBIO.